Turförslag för kajakpaddlare.
Med denna folder vill vi hjälpa dig att komma över tröskeln att ta dig ut själv på en paddeltur i skärgården.
Vi beskriver vart du kan starta, vart du kan tälta, vart trevliga sjökrogar finns och mycket annat.
Det är även ett kapitel om vad du bör tänka på för alla vår skull vad gäller djur, natur och allemansrätt samt säkerhet vid paddling och en grundläggande packlista.
Vi hoppas verkligen att denna information kan få dig att uppleva fantastiska dagar i allt vad skärgården har att erbjuda.
(Längst ner finns all text i större format om det kan hjälpa lite extra)
God läsning och Go paddling på er !
Hur gör jag som nybörjare när jag vill paddla ut i skärgården ?
Har du nyss köpt en egen kajak? Kanske funderar du på att köpa eller hyra en?
Är du nyfiken på att ta steget från insjöar och vattendrag till att uppleva vår fantastiska skärgård? Sannolikt, liksom många andra, söker du kunskap om var du kan starta, var du parkerar bilen, bra övernattningsplatser och, framförallt, vilka rutter som kan vara lämpliga om du är nybörjare eller ovan vid mer öppna vatten. Med den här lilla foldern hoppas vi hjälpa dig en bit på vägen mot fina naturupplevelser, mot avkoppling och skön motion i en unik miljö som vi själva älskar. VÄLKOMMEN!
DAGSTURER 13-15km
VISSVASS - DALARÖ, 15 jm t/r En tur från Vissvass (åk vägen förbi Tyresö Kyrka, ut mot kusten) lämpar sig bäst för en dagspaddling. En av våra favoriter är en paddling ner till Dalarö, gärna på våren när solen börjat värma. Väl nere i Askfatshamnen i Dalarö går du iland och äter en god lunch på Bistro Solsidan. Du kan också ta en kort promenad upp till en av samhällets caféer. Turen ger dig en viss skärgårds- skänsla. Du kan förlänga turen genom att paddla på ”utsidan” av Dalarö. Du lägger i vid båtklubben ute vid Vissvass. Det finns en liten sandstrand vid bryggorna. Du kan parkera utanför bommarna. Ta gärna med en kajakvagn då det är ca 150 meter mellan parkering och strand.
Paddla ÄLGÖ - INGARÖFJÄRDEN, 15-20 km t/r
På Älgö, SO om Saltsjöbaden har du en fin utgångspunkt för en dagspaddling med skärgårdskänsla. Du väljer själv hur långt du vill paddla och du går väl skyddad, söder/norr om öarna som sträcker sig ut mot Nämndöfjärden. Notera bara att det är ont om parkeringsplatser vid startpunkten varför det är klokt att undvika helger och semesterperioder.
BOO BRYGGA - GRISSLINGE i kajak, 23 km t/r
Från Boo Brygga, mellan Stockholm och Gustavsberg, korsar du Baggensfjärden och paddlar in in i Strömma Kanal. Härlig paddling förbi Ingarö Kyrka, bort mot Grisslinge. Gå iland på sandstranden (är det sommar, ta ett bad) och njut din matsäck eller en fika på Cafét ovanför stranden. Aningen lång paddling som dagstur, men använd hela dagen så är det inga problem. Blåser det kraftig vind från syd kanske du inte skall ta denna tur då Baggen kan bli lite ”stökig”. Känner du dig stark och vill förlänga turen kan du fortsätta in i Strömma, i princip hur långt som helst ut mot skärgården. Du hittar enstaka övernattningsplatser längs vägen och du får en trygg och säker paddling. En viss båttrafik får du dock acceptera. Det finns gott om parkeringsplatser vid Boo Gårds Skola och några platser ner vid kanalen (ofta fullt under högsäsong).
Upptäck VINDÖSTRÖM i kajak, 13 km t/r
Känner du dig aningen osäker, men längtar till skärgården kan denna tur vara ett alternativ att närma sig vår fantastiska övärld på. Gör den som en dagstur, eller ta en övernattning på den lilla ön i södra Vindöström. Förläng din dagstur i Vindöström med denna lilla avstickare. Du väljer själv hur långt in i vikarna du vill paddla. Är det sommar kanske sommarkrogen vid Djurönäset är öppen. Kalvsvik är en bra startplats, dock med begränsade parkerings- möjligheter. Det finns en långgrund sand/stenstrand som gör det lätt att lasta av och lägga i. Under lågsäsong (vår och höst) hittar du parkering, men under sommarsemestern kan det bli problem. Vid våra paddlingar har vi dock inte haft några bekymmer med parkering. Det finns ingen kommunal parkeringsservice.
Kanotleden KALVSVIK - GÄLLNÖ RUNT, 21 km
När du känner dig mogen att testa skärgården är Mellanskärgården ett bra område att paddla i. Det finns gott om öar som ger bra skydd från vinden och vågorna. På denna tur skall du dock titta lite extra noga när du paddlar ut från Vindöström då du passerar en trafikerad farled. Det är dock ingen lång passage. Turen tar dig genom smala kanaler och en vacker skärgård med begränsad båttrafik. En skön dagstur som ger dig mersmak. Kalvsvik är en bra startplats, dock med begränsade parkerings- möjligheter. Det finns en långgrund sand/stenstrand som gör det lätt att lasta av och lägga i. Under lågsäsong (vår och höst) hittar du parkering men under sommarsemestern kan det bli problem. Vid våra paddlingar har vi dock inte haft några bekymmer med parkering. Det finns ingen kommunal parkeringsservice.
Dagspaddlingen SOLLENKROKA - NORRA/SÖDRA STAVSUDDA, 18 km
En inspirerande tur mot Norra och Södra Stavsudda. Sollenkroka är välfrekventerad av båtar, så titta extra noga när du korsar farleden. Parkeringsplatser är sällan ett problem även om det är en populär hamn. Du lägger i vid någon av dessa 3 alternativ. Vid betongbryggan: Vid sidan av den stora betongbryggan finns en liten sandstrand som är långgrund och gör det lätt att lägga i. Är ni 1-2 kajaker finns det plats, är ni fler får ni lägga i efter varandra. Vid kajakuthyrningen: Till höger, när du anländer till Sollenkroka, finns en kajakuthyrning. Ber du snällt kan du säkert få lägga i från deras brygga. Vid den lilla stranden: Några meter längre fram finns en två meter bred strand med långgrund botten. Vår personliga favorit eftersom det är väl skyddat vatten.
Havspaddling - STAVSNÄS - LADHOLMEN, 20 km
Från Stavsnäs kommer du snabbt ut i Stockholms yttre skärgård och även om du har begränsat med tid kommer du få njuta av härlig ”havskänsla”. Du paddlar skyddat från de flesta vindar. Det enda området som är ”skvalpigt” är efter starten, vid passagen över till Runmarö (ca 1 km lång). Stråket har ganska mycket båttrafik varför det är klokt att starta tidigt eller efter morgon- rusningen. Blåser det mycket från norr eller söder är det klokt att skjuta upp turen. Stanna till vid bensinmacken i Stavsnäs vinterhamn, lyft snabbt av era kajaker och ert bagage. Sandstranden bredvid är perfekt som utgångspunkt (15 meter att bära). Parkering finns på flera platser. Det finns gott om platser, men det är också en populär plats för alla som vill ut i skärgården. Vi har dock aldrig haft problem med parkering.
Resturangbesök i kajak -DALARÖ - KYMMENDÖ-BUNSÖ, 25 km
Från Dalarös lugna startplats kommer du snabbt ut på öppna vatten. Det är, under rusningstid, en viss båttrafik runt Dalarö men inget större problem. Håll bara ögonen öppna så går det bra. Runda den avlånga ön Kymmendö-Bunsö och leta dig fram i passagen mellan stora Ornö och Kymmendö. Kanske avslutar du med en god middag på Bistro Solsidan i Askfatshamnen (öppet endast under sommarhalvåret). Vid Askfatshamnen i Dalarö kan du parkera på båtklubbens mark (avgift). Du lägger i kajaken vid en liten sand/grusstrand vid vägens ände, vid bryggorna eller vid rampen. Bara några meter att bära. Även om det är en båtklubb är miljön lugn och båttrafiken inte särskilt intensiv. Platsen är en av våra favoriter bland startplatser.
Övernattningsturer med kajak.
Turförslag 1 - Kalvsvik - 27km - 2 dagar
ALLMÄNT Den här turen passar dig som nyss har köpt din kajak, testat att paddla i lugna sjövatten och nu vill uppleva vår fantastiska skär- gård. Turen är lämplig för 2 dagar och det räcker att du lägger ut vid lunchtid. Självklart kan du starta tidigare vilket ger dig möjlighet att göra egna avstickare från den planerade rutten. Turen ger dig bra skydd för vindar och båttrafiken är begränsad. Håll utkik efter snabbgående båtar när du lämnar Vindöström och passerar farleden utanför.
STARTPLATS Kalvsvik Brygga erbjuder ett begränsat antal parkeringsplatser på två ytor. Den långgrunda stranden gör det enkelt att gå i kajaken. När du paddlar ut, håll dig gärna på den ena sidan av Vindöström då motorbåtstrafiken kan vara intensiv under semesterperioden. När du når mynningen av Vindöström och skall paddla över till Kalvön / Puttisholmen kan det vara klokt att titta vänster/höger en extra gång. Det är en farled för mycket av trafiken ut/in mot Stockholm. Överfarten går dock snabbt så invänta bara fri farled så blir det en enkel passage.
NATTPLATS I området öster om Lådna, med öarna Låren, Krokholmen och Äspan, hittar du flera bra nattplatser. Den nordligaste markering- en på kartan är vår favorit med en liten strand att lägga till vid och en fin liten klippudde med gott om lämpliga tältplatser.
ÖVRIGT Under högsäsong passerar du i närheten av bra sjökrogar - Gällnö Bar, Svartsö Krog och Stavsudda Krog. Kontrollera bara deras öppettider innan du beslutar dig för ett besök.
Turförslag 2- Sollenkroka - 45km - 2-3 dagar
ALLMÄNT Den här turen tar dig SÖ om Möja, till skärgården runt Bockö Storö och skärgården öster därom. Du kan göra den på 2 dagar, men vill du ta det lite lugnare så rekommenderar vi att dela upp den på 3 dagar. Det finns mycket att se och paddlingen är mycket njutbar. Framförallt skärgården längst österut är trevlig med mycket lite bebyggelse och många fina skär att stanna upp vid. En härlig tur!
STARTPLATS Utgångspunkten är Sollenkroka Brygga. Det finns normalt gott om parkeringsplatser (avgiftsbelagda) och du kan lasta av utrutningen vid bryggan för att därefter åka och parkera. Du kan lägga i kajaken vid sidan av ångbåtsbryggan, vid en kajakuthyrning (fråga först) eller vid en liten strand och öppning i vassen bakom kajakuthyrningen. De två sista är det bästa alternativen då du slipper eventuellt vågskvalp från båtarna i farleden.
NATTPLATS Gör du turen på 2 dagar rekommenderar vi övernattning vid området längst österut. Det finns flera platser att välja bland och vi rekommenderar gärna den avlånga ön Ängskär (bilden ovan). På sydsidan finns det gott om plats och det är enkelt att lägga till. Utsikten, söderut, är magnifik. Gör du turen på 3 dagar tycker vi du skall stanna vid norra Granholmen, med härlig utsikt över Kananfjärden och infarten till Möja. Sista natten lägger du bäst vid NV Norrholmen där du kan titta på trafiken in till Möja.
ÖVRIGT Gör gärna en avstickare in till Kyrkviken på södra Möja. Under säsong kan du fika, äta och handla. Det är bara att dra upp kajaken längst in i viken. Om du gör turen på 3 dagar kan du ta ut svängarna rejält före eller efter övernattningen på Ängskär. Det är ett trevligt område att paddla i.
Krogrundan i kajak - Sollenkroka - 37km - 3 dagar
ALLMÄNT En tur för dig som vill ”lyxa” till det lite och hoppa över matlagning och disk och istället vill testa tre skärgårdskrogar. Starta från Sollenkroka, ät en god lunch på Svartsö Krog, middag på Nässlingens bryggservering och lunchmiddag (dagen efter) på Ingmarsö Krog. Du behöver naturligtvis lite frukostmat och kanske också något lätt på kvällen den andra dagen. Du paddlar i Mellanskärgården, i regel väl skyddad från väder och vind. Ta det bara lite försiktigt när du lämnar/anlöper Sollenkroka då den stora väst/ostliga farleden från Stockholm löper alldeles utanför. Håll ögonen öppna bara så är det inga problem.
STARTPLATS Utgångspunkten är Sollenkroka Brygga, en populär ångbåtsbrygga för alla som har sommarstugor i Mellanskärgården. Det finns normalt gott om parkeringsplatser (avgiftsbelagda) och du kan lasta av utrutningen vid bryggan för att därefter åka och parkera. Du kan lägga i kajaken vid sidan av ångbåtsbryggan, vid en kajakut- hyrning (fråga först) eller vid en liten strand och öppning i vassen bakom kajakuthyrningen. De två sista är det bästa alternativen då du slipper eventuellt vågskvalp från båtarna i farleden.
NATTPLATS Första natten kan du tälta på Nässlingen. Ägaren, som bor i huset ovanför bryggan, tillåter övernattning på ängarna bakom. Han låter dock hälsa att man eventuellt får påhälsning av getter som strövar fritt på ön. Det finns också ett par små öar inom några minuters paddling som är bra alternativ. Andra natten rekommenderar vi ca 45-60 minuters paddling söder om Ingmarsö (se markeringarna). Det finns ett par små öar som är härliga att sitta och njuta på.
ÖVRIGT Du kan naturligtvis korta av turen till 2 dagar, 1 natt. Då viker du av österut norr om Svartsö. Du hoppar alltså över Nässlingen och istället äter middag på Ingmarsö Krog. Du får en lång första dag men å andra sidan spar du lite ”krogpengar”. Paddlar du under högsäsong kan det vara klokt att beställa bord då både Svartsö Krog och Ingmarsö Krog är populära och inte alltid kan erbjuda ”drop in”. Som reserv finns även den lite udda krogen Bistro Sågen, mellan Skälvik och Träskö (se markeringen). Bistro Sågen bjuder en enkel bar vid bryggan och en utomhus- servering ett hundratal meter längre in på ön. Det finns en liten öppning i vassen där du drar upp kajaken.
Turförslag 3 - Sollenkroka - 45km- 2-3 dagar
ALLMÄNT Vi rekommenderar att du gör den här turen på 3 dagar (2 nätter). Då har du gott om tid att stanna vid lämpligtvis Finnhamn och Ingmarsö. Första natten uppe vid Träskö/Storö (se markeringen) och andra natten lägger du till vid sandstranden på norra Storsand. Båda är pärlor (berätta inte för andra...). Du kan naturligtvis göra turen på 2 dagar eftersom den, trots allt, bara är 40 km.
STARTPLATS Utgångspunkten är Sollenkroka Brygga, en populär ångbåtsbrygga för alla som har sommarstugor i Mellanskärgården. Det finns normalt gott om parkeringsplatser (avgiftsbelagda) och du kan lasta av utrutningen vid bryggan för att därefter åka och parkera. Du kan lägga i vid sidan av ångbåtsbryggan, vid en kajakuthyrning (fråga först) eller en liten strand i vassen bakom kajakuthyrningen.
NATTPLATS Uppe runt Träskö/Storö kan du hitta flera nattplatser. Vår favorit är den lilla ön ett stenkast väster om den stora ön (bilden ovan t.v.). Det finns ett par platser du kan lägga till vid och det finns lätt plats för 2-4 tält. En lugn, härligt avkopplande plats att njuta av god mat och något gott att dricka. Andra natten lägger du till vid sandstranden på Storsand (bilden ovan t.h.). Plats för 1-4 tält och perfekt för bad efter en lång dags paddling.
ÖVRIGT Vi tycker du skall göra ett stopp vid Finnhamn. Promenera runt denna underbara sommarö, köp en glass, ta en fika eller ät på restaurangen. Kolla bara öppettiderna. Dessutom rekommenderar vi en lunch (eller middag) på Ingmarsö Krog (bilden ovan). En härlig plats med servering på en altan vid vattnet. Du lägger till vid sidan av altanen, vid en liten sandstrand.
Turförslag 4 - Dalarö - 33km - 2 dagar i kajak
ALLMÄNT Dalarö är en bra utgångspunkt för härlig paddling. Denna tur är kort, men det finns utmärkta möjligheter för längre turer ut mot Villinge, Biskopsön och andra områden. Om du känner att du vill förlänga turen lite grand rekommenderar vi en sväng runt Ladholmen/Fåglarö och kanske ett besök vid Dalarö Skans.
STARTPLATS Nere vid Askfatshamnen, i Dalarö, ligger en båtklubb med gott om parkeringsplatser under sommaren (avgiftsbelagda). Här hittar du också den utmärkta sommarkrogen Bistro Solsidan, en personlig favorit. Du kan lägga i kajaken vid en liten strand vid vägens ände eller, kanske att föredra, vid rampen eller bryggorna (se markeringarna ovan). Saknar du kajak kan du också hyra kajak här.
NATTPLATS Efter en lång dags paddling tycker vi du skall gå iland på den lilla ön söder om Stora Lökholmen (bilden ovan). Det är en hög ö, och du får en underbar utsikt åt alla väderstreck. Det finns gott om plats för tält för det lilla sällskapet. Dock finns det andra platser där du kan lägga till. Stora Grimskär är fint och den lilla ön söder om Bunsön är också trevlig. Vill du dela upp turen mer jämnt är norra spetsen på Mörtö Bunsö populär.
ÖVRIGT Vill du vara ute fler dagar kan du förlänga mot nordost, ut mot Jungfruskärs vackra naturreservat eller mot sydost, ner mot Boskapsön och Langholmen. Under sommarsäsongen kan du ta en bit mat och något att dricka på Kymmendö Krog (kolla hemsidan för öppettider).
Turförslag 5 - Stavsnäs - 33km - 2 dagar
ALLMÄNT Via Stavsnäs vinterhamn kommer du snabbt ut i Stockholms yttre skär- gård. Via kanalen genom Runmarö når du ut i en mängd möjligheter och det är bara tid och väder som styr vad du vill uppleva. Vi har dragit denna tur SÖ, ner till området mellan Ormskär och Jungfruskär/Granskär. Detta område, med ett myller av öar, är som skräddarsytt för kajaker. Här finns mängder med övernattningsplatser. Det enda du behöver se upp är de 2 fågelskyddsområden som du hittar längs sträckan. Visa hänsyn och följ reglerna för fågelskydd! Vill du ta det lugnt, och hinna tillbaka på 2 dagar, vänder du vid Ormskär, har du mer tid fortsätter du söderut längs områdets östra sida (streckade linjen) eller österut mot Långviksskär .
STARTPLATS Parkera bilen vid bensinmacken (bara ett kort stop så du inte stör affärerna), bär ner din utrustning till sandstranden (20 meter) och parkera därefter på den stora kommunala parkeringsplatsen (avgiftsbelagd). Normalt finns det parkeringsplatser, men under den absoluta högsäsongen, och du har maximal otur, kan du tvingas avvakta för att se om någon lämnar. Normalt är det dock inga problem. Här kan du en fika, äta mat eller fylla på lite av den lätta utrustningen (snacks, dricka etc.). Saknar du kajak finns uthyrning i anslutning till sandstranden.
NATTPLATS Om du bara är ute 2 dagar, och vill ta det lite lugnt, kan du ”parkera” vid Ormskär (bilden t.v.). Det finns flera platser att välja bland, även om området också är populärt bland segel- och motorbåtar. Vägen ner till Ormskär, samt hempaddlingen, kan naturligtvis varieras i oändlighet. Välj den väg som passar din nyfikenhet och som är anpassat till väder och vind. Se bara upp så att du inte stör fågellivet vid markerade fågelsk yddsområden.
ÖVRIGT Känner du för att ”lyxa till” det lite finns trevliga restauranger på södra sidan av Idöborg (lägg till vid en sandstrand nedanför serveringen) och östra sidan av Nämndö (Nämdö Bistro & Champagnebar), också med en liten sandstrand att lägga till vid. Här finns också livsmedelaffär och möjlighet till ”glamping”.
Turförslag 6 - Årsta havsbad - 78km - 4-7 dagar
ALLMÄNT En rejäl långtur som du inte ger dig på som nybörjare. Är väderrapporten lovande, med lite vind, är det en härlig tur till vackra östra Utö. Gott om tältplatser och flera möjligheter att gå iland och se denna spännande ö. På Utö kan du hyra cykel och göra turer ner mot södra delen av ön. Under högsäsong finns det gott om små krogar.
STARTPLATS Du startar turen lämpligtvis vid Årsta Brygga i Årsta Havsbad. Vid bryggan finns ungefär 250 avgiftsbelagda parkeringsplatser. Här kan du välja att betala per timme eller heldag eller köpa periodkort.
NATTPLATS Om du bara är ute 2 dagar, och vill ta det lite lugnt, kan du ”parkera” vid Ormskär. Det finns flera platser att välja bland även om området också är populärt bland segel- och motorbåtar. Vägen ner till Ormskär, samt hempaddlingen, kan naturligtvis varieras i ändlighet. Välj den väg som passar din nyfikenhet och som är anpassat till väder och vind.
ÖVRIGT Om du vet att vädret blir lugnt, med lite vind, rekommenderar vi gen- vägen via Muskö. Överfarten, sista biten, till Utö är 4-5 km (45-60 min paddling). Kanske en lunch på Muskö Sjökrog?
Kort om Allemansrätten
Allemansrätten ger paddlare en fantastisk möjlighet att röra sig fritt längs stränder och sjöar, till och med på platser som ägs av andra. Den möjliggör att du kan ta del av allt det vackra som Sveriges kuster och sjöar har att erbjuda helt gratis. Med de rättigheter som allemansrät- ten ger dig, så följer även ett stort ansvar gentemot djur, natur och markägare. Man bör alltid ha allemansrättens huvudregel i åtanke: Inte störa och inte förstöra.
Områden där allemansrätten är begränsad.
Tänk på att allemansrätten är begränsad i följande typer av områden:
Fågelskyddsområden Djurskyddsområden Naturreservat Nationalparker
I dessa områden gäller lokala föreskrifter och det kan till exempel råda
förbud mot att besöka platsen under vissa perioder, att tälta eller att
göra upp eld. Det är alltså viktigt att ta reda på vad som gäller innan
man går i land på en plats. Att ha en karta där den här typen av områ-
den är utmärkta, är därför bra att ha med sig i kanoten.
Det vanligaste man stöter på som paddlare är fågelskyddsområden.
Dessa är ofta utmärkta med skyltar som informerar om när på året
fågelskyddsområdet gäller. Ha därför gärna med en kikare så att du på
håll kan se vad som står på skyltarna.
Lämna inga spår i naturen.
För att minimera slitaget på vår vackra natur så är det viktigt att tänka på följande:
Övernatta främst där det finns en eldstad, dass och sopkärl. Välj
annars en plats som inte stör boende i närheten.
Använd befintliga toaletter. I brist på dessa så gräv en en grop och
täck över riktigt ordentligt så att inte djur kan dra fram toalett-
pappret. Ha därför med en liten toaspade i kanoten som gör det
lätt att gräva en grop vid behov.
Lämna alltid din rastplats utan spår. Ta med dig allt skräp tillbaka
i din egna sopförvaring. Ifall du lägger skräp i ett lokalt sopkärl så
måste du säkerställa att inte fåglar kan få tag på det. Fåglar och
andra djur kan snabbt sprida ut skräpet i naturen.
Allemansrätten ger dig rätt att stanna ett dygn på samma plats.
Om du önskar stanna längre så måste du prata med markägaren.
Större grupper bör alltid fråga om tillåtelse.
Visa respekt för vilda djur.
För att inte störa djurlivet i samband med paddling så är det bra att tänka på att:
-Kanoten går tyst fram och det är lätt att komma för nära och
överraska skygga djur. Var extra varsam under vår och sommar då
fåglar ruvar eller har fågelungar. De kan lätt skrämmas iväg och
fågelkullar kan splittras.
-Låt fåglarna ha företräde på vattnet och ta det extra lugnt i trånga
vattendrag. Ge fåglarna extra tid på sig att komma undan i lugn
och ro.
-Var observant på nervöst beteende hos fåglar. När du märker att
en fågel är nervös så beror det ofta på att det finns ett bo eller
fågelungar i närheten. Försök lokalisera anledningen till beteendet
och paddla på avstånd.
-För att minska risken för spridning av kräftpest så är det viktigt att
kanot och annan utrustning fått torka innan den flyttas från ett
vatten till ett annat.
Eldning i naturen.
Vid eldning bör du vara extremt försiktig. Risken för att elden sprider sig via gnistor är stor. Det är även stor risk att glödbranden smyger ner i rötter, dit ditt släckvatten inte når. Då kan glöden ligga och gro i timmar eller dagar för att sedan flamma upp igen.
-Elda aldrig direkt på klippor eftersom de då riskerar att spricka. Sker det
så är klipporna förstörda för all framtid. Ha därför något att elda i om
en eldstad inte finns. Ha med ett eldnät eller lägg tex en muurika på
några stenar som underlag.
När det kommer till eldning gäller det att
ha ett gott omdöme och att hålla koll på om det är eldningsförbud på
platsen. Observera att det vid eldningsförbud även är förbjudet att elda
i förberedda eldstäder. Ha med ett fältkök för matlagningen, det får du
alltid använda.
Du får plocka grenar och kottar från marken att elda med men du får
inte ta näver eller kvistar från levande träd. Det kan underlätta att ha
med några egna vedklabbar, framförallt när man rastar på välbesökta
platser.
Var noggrann med att släcka elden ordentligt med en riklig mängd
vatten. Då kan en vikbar hink vara skönt att ha.
Sjömanskap i kajak.
Som paddlare så måste man samspela med såväl djur som med båtar för att paddlingen ska vara säker. Sjövett för paddlare handlar därför ofta om att vara tydlig på vattnet. Det blir extra viktigt när man sitter i en kanot, eftersom du är lite extra utsatt. Här kommer några tips på hur du ska tänka för att göra din paddling så säker som möjligt:
-Visa tydligt vart du tänker paddla. När du väjer för annan farkost så
gör det tydligt och håll en stadig kurs.
-Om ni är ute flera paddlare tillsammans, tänk då på att paddla i en
tajt grupp. Om ni ska korsa en farled så gör det genom att paddla
bredvid varandra, eftersom ni då tar ni upp minst plats och ni syns
bäst. Vänta in alla i gruppen innan farleden ska korsas och paddla
sedan bredvid den som är långsammast. På så sätt håller ni ihop.
-Passera farleden vinkelrätt så att man är i farleden så kort tid som
möjligt. Det är extra viktigt runt lunch en fin sommardag då det är
som mest båtar ute.
-Planera din tur väl och titta alltid på väderleksrapporten innan
avfärd. På det sättet kan du säkerställa att vädret är lämpligt för din
planerade tur och att du har packat kläder som passar för vädret.
-Försök om möjligt att planera för att ha medvind på vägen hem.
Lockas inte av att börja med vinden i ryggen.
Är det vindstilla så ”promenadpaddlar” man i ungefär prome-
nadfart, det vill säga 4-5 km/h beroende på antalet paddlare och
antalet småpauser i paddlingen.
Andra saker som är bra att tänka på när du paddlar kajak är:
Ha ljusa, skarpa färger på dig. Tänk på att du syns extra dåligt för de som har dig och solen i samma linje. Var extra vaksam när du har solen rakt framifrån. Misstänker du att en båt inte ser dig, se då till att paddla bort från båtens kurs. Enklast, vackrast och säkrast är att paddla längs land där eventuel- la båtar tar det lugnt. Paddlar du i en smal passage så är det högertrafik som gäller. Om du ska passera en skärgårdsbåt som ligger mot kaj och släp- per av folk, tänk då på strömmarna som bildas bakom båten och var uppmärksam på att båten inom kort kommer att backa ut. Att vänta är ofta det bästa alternativet i dessa lägen. Om du planerar att paddla då det är mörkt eller då det riskerar att bli mörkt under din paddling, ha då med en lampa. Vi rekommen- derar att man har en lanterna med vitt runtomkringlysande ljus på akterdäck samt en pannlampa för att läsa karta eller för att lysa med i valfri riktning. Tänk på att pannlampan inte behöver vara på- slagen hela tiden, då den ibland stör ditt mörkerseende när ljuset studsar mot kajak och händer. Har du en pannlampa som kan lysa med rött ljus så kan det vara ett bra sätt att minska inverkan på mörkerseendet.
Om olyckan är framme.
Hamnar du i sjönöd och måste larma sjöräddningen så är mobiltele- fonen ditt viktigaste redskap. Se till att ha den laddad under hela din paddling och ha alltid med extra batteri eller en powerbank. Telefonen ska dessutom alltid förvaras i ett vattentätt fodral.
-Du ringer 112 för att bli kopplad till sjöräddningen. Var beredd på att
kunna ange din position. Om du inte kan ange exakt position, beskriv
så noggrant du kan var du är. Idag finns appar som “Sjösäker” och
“Kustväder” som hjälper dig att ange exakt position. Du kan även låta
anhöriga se din position via olika kartappar.
-Då pekskärmen ibland kan vara svåranvänd genom det vattentäta
fodralet, så är det bra att testa ifall talfunktionen för uppringning fung-
erar. Vissa telefoner har även en snabbfunktion via fasta knappar för att
ringa nödsamtal. Det är helt enkelt värt att lägga några minuter på att
lära dig din telefon innan du ger dig ut på vattnet.
-Ifall du paddlar under kallare årstider får man tänka på att batteritiden
påverkas av kylan och att det då kan vara bra att hänga sin mobil inn-
anför flytvästen där den får kroppsvärme.
-Det är också bra att ha nödraketer och handbloss med i kajaken.
Nödraketerna syns länge och från långt håll, medan handblossen visar
riktningen om sjöräddningen är nära.
KAJAKSIDAN.SE med butik i Nacka
Kajaksidan har butik i Nacka/Stockholm 10 minuter utanför tullarna. Vi har kunnig personal som gärna bjuder på en kaffe och hjälper dig att finna rätt bland våra 3.000 produkter. I butiken har vi en kajakpool om du enkelt vill känna på stabiliteten hos en kajak.
Vi har en butik med plats för 70 olika modeller inomhus och 30 till på vår
uteavdelning. I sortimentet finner du havskajaker, surfskis, SUP´ar och en massa tillbehör. Kajaksidan söker och testar hela tiden nya produkter för att finna nya guld-
korn på marknaden. Vi väljer de produkter som vi tycker är mest prisvärda till
bra kvalitet. Självklart tittar vi även på paddlingsegenskaper, detaljer och
funktionalitet.
Vi vill täcka in allt från det billigaste till det bästa, från det stabilaste till det
snabbaste, från det smidigaste till det mest rejäla.
Vi har alla typer av kajaker för alla typer av fritidspaddlare. Vår personal
hjälper dig att hitta rätt modell för dina behov och önskemål.
Kajaksidan.se drivs av Outlife Scandinavia AB (org. nr. 556926-7460).
Hör gärna av er om ni har idéer och tips om hur vi ska kunna göra Kajaksidan till en ännu bättre butik för dig som paddlare!